fredag 28. desember 2012

God jul fra Betlehem



Jul i Betlehem høres ut som noe ideelt fra en julefortelling – eller Bing Crosby sang. Etter å ha feiret min andre jul i Betlehem synes jeg fortsatt det er en historie i seg selv. Joda, jula er kommersiell her også. Kanskje enda mer enn hjemme. Gatene er fulle av blinkende lys, bygg er dekorert med julenissen og hans slede. Gatene er fulle av festglade nissekledde barn og unge som med sine klokker ringer julen inn, springer på alle biler og roper og hoier. På en kanskje litt mer forstyrrende enn hyggelig måte. Bilene tuter og alle ønsker god jul. Det er flere turister i byen enn vanlig, feststemningen er på et høylydt nivå. Joda, det er jul i Betlehem. Det er Disneyland for de religiøse.

Noen få er så heldig at de får være på midnattsmessen i Fødselskirken (Nativity Church), inkludert oss i EAPPI. Det er muligens et av de helligste stedene i kristendom man kan være under høytiden. Men julen er ikke bare religiøs. Den latinske patriarken Fouad Twal skapte overskrifter i år også, i det han gratulerte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas med seieren i FN, etterfulgt av lovprising for hans rolle som frontfigur i arbeidet for å oppnå fred og rettferdighet på en ikke-voldelig måte. Abbas tar imot lovprisingen fra første rad i Fødselskirken. Akkurat dette setter nok noen sinn i kok i Israel.

For ja, okkupasjonen er fortsatt veldig mye til stede. Også her i Betlehem. Man ser det lenge før man entrer byen, den 8 meter høye muren setter inntrykk. Fra hotellrommet ser man rett i muren, og mer mur flere kilometer i horisonten. Det er fortsatt helt klart hvem som er sjef i området. Folk spøker om at Bibi (Benjamin Netanyahu) har gitt Abbas tillatelse til å komme til byen og leke sjef for en dag, som det flotte medmennesket han er. Han trakk nok likevel ikke det lengste strået. For mens vi leker oss gjennom Betlehems gater til julesang og stemning kommer det hele ned på jorden igjen noen dager senere når lysene er tatt ned, og turistene har dratt.

 Men det ble tross alt jul til slutt i år også. God jul til alle der hjemme.

Den tradisjonell speiderparaden
Ekstrem julestemning
  
Noen rekker å sette fokus på viktige saker mens de religiøse turistene inntar byen. FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) arbeider med å bedre forholdene flyktningleirene. De er i ferd med å si opp sine kontrakter i Palestina på grunn av økonomiske forhold.
Et juletre verdt denne byen
Den latinske patriarken Fouad Twal i Fødselskirken
UNRWA minner om de viktige tingene i høytiden

En viktig person og støtte for alle EAPPI i Betlehem - Majdi i Bedouin Shop

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar